fredag 26. april 2013


Brukerhåndbok




Siden det er mye mat som kastes i husholdningen hver uke, har jeg tenkt at en må kunne nyttiggjøre seg av noe av det som kastes. Elevene får i oppgave å ta vare på skalker. Skalkene, tørkes og legges i en papirpose. De tar med til skolekjøkkenet og her vil elevene på 6.-7. trinn få i oppgave å bake gammelt brød i ny form. Elevene har en bakedag og inviterer bygda på “gjenbrukeb café”.  Her kan de selge gjenbruksbrød og rundstykker hvor en smører på det pålegget en ønsker. Priser må elevene komme frem til. 

Bruksanvisning på brødet ligger under etiketten oppskrift. 

onsdag 24. april 2013

Gjenbruksbrød






Her har jeg brukt samme oppskrift som ligger under etikett "oppskrift". Framgangsmåten er litt annerledes, en bruker tørrgjær i stede for ferskgjær. Legg skalkene i 5 dl. vann med salt, la de bli myke. Bland 400 g. mel og ca. 25. g. tørrgjær (Halv pose) i blandingen med skalkene. Elt deigen godt. La dette stå til heving over natten. Legg brødet i brødform, la det etterheve i 30 min. Bland linfrø i en kop med litt melk, la dette stå mens brødet hever. Pensle brødet før steking med melk og linfrø. Brødet stekes ved 225 grader i 1 time. (En kan ta brødet ut av formen de siste 10 min. av steketiden og steke uten form for å få hard skorpe). Avkjøl brødet på rist før det serveres.
 

Bakeprosessen trinn for trinn i bilder


















Oppskrift på gjenbruksbrød/rundstykker

1. Samle skalkene og tørre brødrester, sett til tørking på benken noen dager.
2. Salt, vann og skalker blandes i vann og ligger til svelling i ca. 2 timer.
3. Mål opp gjæren og rør inn sammen med skalkene.
4. Mål opp og rør inn melet.
5. Sett deigen til heving i kjøleskapet i ca. 7-10 timer.
6. Lag ca. 6 rundstykker.
7. Etterheves i 30 min.
8. Sett ovnen på 250 grader.
9. Rundstykker stekes i ca. 20 min.
10. Avkjøl på rist.

tirsdag 23. april 2013

Tørking av skalkene



Skalkene tørkes i romtemperatur. De skal ikke ligge i plastikkpose, da vil de mugle. Hvis en derimot lar de stå med luft rundt, vil skalkene bli harde og tørke uten å mugle. Hvis en vil at skalkene skal tørke fortere slik at man er helt sikker på at de ikke mugler, kan en tørke skalkene i ovnen på 120 grader i 15 min.  Brødrister kan også  brukes til å tørke "den første skiva" som alltid er tørr (Spesielt hvis en oppbevarer brødet i papirpose). Juster brødristeren slik at den står på den laveste temperaturen. Når en har fått samlet nok skalker kan en sette i gang med å lage gjenbruksbrødet eller rundstykker. Andre ting en kan bruke skalker til er eksempelvis når en skal gratinere koteletter, lage kjøttkaker og hamburger. En kan skjære skalkene opp i små biter og ha det i kulturmelk eller i frokostblandingen med melk på.     

Gjenbruks brødkurv

En kan presentere gjenbruksbrødet i en hjemmelaget brødkurv. Her har jeg sydd en brødkurv med fotoprintbilde av de samme bollene som er i posen. Dette kan en gjøre med gjenbruksbrødet. Mens bollene lå til avkjøling, tok jeg bilde og sydde kurven. Å sy en brødkurv tar ca. 2 timer for 6.-7. trinn elevene. Jeg bruker ca. 20 min på dette. 

Material:
Gjenbruk av stoff fra gardiner og duker. 
To sirkler på 20 cm. i diameter. 
To rektangler på 21 x 55 cm. 
"Canon t-shirt print ark" til fototrykket.
Strykehjern
(Adobe photoshop til bilderedigering)
PC
Printer
Symaskin
Sytråd  
(Det er fint hvis den ene sirkelen og rektangelet er av samme stoff, og hvis den andre sirkelen og rektangelet er av det samme stoffet med en annen farge eller mønster).

1. Mål opp stoffet og klipp/ skjær ut.
2. Sett retten mot retten. Start med å legge rektanglets ende til kanten av sirkelen, begynn å sy rundt.
3. Gjør det samme med neste sirkel og rektangel.
4. Ta foto av brødet, rediger bildet, trykk ut bilde, stryk fotoprinten midt på stoffet på den ene langsiden. (Hvis du bruker et mørkt stoff, stryk fotoprinten på et lyst stoff først, klipp rundt bilde og sy det på den ene langsiden).
5. Legg den ene delen i den andre, retten mot retten. Start med å sy fra sirkelen og opp langs kortsiden. Deretter langs langsiden. Når en kommer ned til kortsiden lar man ca, 7 cm. være åpent midt på kortsiden.
6. Bruk åpningen til å vrenge brødkurven til rettsiden.
7. Sy igjen kortsidene når de overlapper hverandre.
8. Legg brødet i kurven og det er klart for salg.

To punkts-perspektiv

Denne skissen er tegnet i GeoGebra, som er gratis å laste ned på http://www.geogebra.no/  Dette programmet kan en bruke i matematikkundervisningen, det er veldig greit å bruke for elevene. Jeg har ikke visket ut hjelpestrekene slik at en kan se alle skrå streker gå i krysset. Kun vertikale streker tegnes uten krysset.












Her har jeg lagt inn noen trinn ved bruk av to punktsperspektiv til å tegne skisser. Materialet en trenger er ark, linjal (helst 21 cm. eller større), blyant og viskelær. Når en har tegnet opp horisontlinjen setter man to kryss på linjen. Deretter bruker man linjalen til å tegne strekene som danner trekanten ved at strekene går fra kryssne på horisontlinjen og møtes i spissen. Alle linjene som er loddrette skal være 90 grader. Linjene som går på skrå skal tegnes ut i fra kryssene. Når en tegner skisser bakover mot horisontlinjen, vil skissene bli mindre og mindre. En kaller krysset for forsvinningspunkt. Jeg har brukt denne teknikken på 1. og 2. trinn og de mestrer det ganske så bra. Se bilderesultat nedenfor. 



Her er GeoGebra skissen lastet opp i Adobe Photoshop og lagt farger på.  

Moodboards trinn for trinn







Når jeg begynte å tenke på moodboards, kom jeg inn på tanken på mat og gjenbruksbrød. Fokuset mitt ble derfor i brune toner og på miljøvennlige produkter. Det jeg brukte som verktøy til å lage moodboards, var kamera, bilder og Adobe Photo Shop. Sistnevnte er et bilderedigeringsprogram hvor en kan gjøre det meste med et bilde. Jeg lagde en collage av forskjellige bilder som jeg ville ha med moodboardsen. Bildene redigerte jeg litt ved å kroppe og øke kontrasten. Bildene kan en snu slik en vil ha de og det er lett å angre og gå tilbake hvis det ikke blir slik en har tenkt.  Jeg valgte å legge bildene over på en oppslagstavle der de overlappet hverandre.